dinsdag 2 februari 2010

Cafés hebben geen plaats meer voor biljart

Cafés hebben door het rookverbod en andere regels geen plaats meer voor het biljart. De problemen voor het biljarten begonnen rond 1975, toen een wet van kracht werd die cafés verplichtte een mannen- en vrouwentoilet te hebben. De wet had tot gevolg dat vooral in kleine cafés, die vaak maar één wc hadden, moesten uitbreiden of inbreiden. Volgens eigenaar Henk Barentsz van Café Chris vloog in cafés die geen mogelijkheden hadden uit te breiden het biljart er als eerste uit.

Een biljart levert nauwelijks omzet op, neemt veel ruimte in en biedt slechts twee mensen speelplezier. Vooral in oude binnensteden werden de biljarts in hoog tempo weggedaan. `En sinds begin jaren tachtig werden veel cafés eetcafés`, zegt Barentsz, wiens café het laatste in de Amsterdamse Jordaan met een biljart is. Het gevolg was dat er een keuken en meer tafeltjes kwamen, ten koste van het biljart. Omdat steeds meer cafés dichtgaan, concentreert het verenigingsleven rond het biljarten zich op één plek.

In Bergen op Zoom is dat café Bellevue. Bellevue is voorzien van een rookcabine. Het rookverbod is een van de grote problemen voor het biljarten. De 7.000 euro die Bellevue in de rookcabine investeerde kan niet door elk café betaald worden. Cees de Kort, voorzitter van biljartvereniging Bellevue, denkt dat zonder de rookcabine meer leden waren afgehaakt. De club zag zijn ledenaantal dalen van 62 naar 50.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten